Utskriftsvennlig side

Komagfjord kirke

ble vigslet 10. april 1960. Den er ei “annerledes kirke” i Altafjorden, ei brunbeiset korskirke.

Arkitekter var Turid og Kristen Bernhoff, Oslo. Entreprenør var Tømmermester Kivijervi med byggeleder Arne Rasmussen. Han bygget senere Elvebakken kirke og bygget om bedehuset i Rafsbotn til Rafsbotn kapell.

Etter at kirka sto ferdig har det vært nødvendig med noen utbedringer.

Fyrkjelen og ventilasjonsanlegget fungerte ikke tilfredsstillende. Problemet ble løst ved at disse ble fjernet midt på 80-tallet, og oppvarmingen besørges nå av panelovner. Det er ikke lenger mekanisk ventilasjon i kirka.

I 1989/90 ble Friarfjordskiferen på taket byttet ut med litt tyngre og “mer solid” Alta-skifer. Loddpipa ble revet for å tette lekkasjer. Kloakk og drenering ble utbedret, nettinggjerdet rundt kirke-gården ble byttet ut med et tregjerde. Det aller meste av dette arbeidet ble utført av sysselsettingskontoret i Alta kommune.

I 1998 ble det lagt inn vann i dåpssakristiet. Tidligere måtte vann hentes fra toalettet i kjelleren.

I 1999/2000 ble taket tettet på nytt, etter at en god del takstein var brutt i stykker av is og snø. Mønekammen ble også skiftet, etter at vinterstormene hadde “rasert” den forrige.

Kirken er områdekirke for ca 150 mennesker.

Inventar

Altertavla er malt av J. Lunde. Etter menighetens ønske er motivet Peters fiskefangst, det samme motivet som glassmaleriet i den gamle kirka hadde.

Kirkeklokka er levert av Olsen & Nauen klokkestøperi i 1947, med innskrift: “Tona um Frelsa kalla. Helsa, kalla og helsa med fred Guds barn.”

Døpefonten ble berget fra den gamle kirka, og står i koret. Den er ikke i bruk i dag.

Den første kirka i Altafjorden ble bygd mot slutten av 1600-tallet. Kirka lå på Årøya, øst i Altafjorden, og sto ferdig i 1694. Allerede i 1704 ble denne kirka flyttet til Talvik.

Historikk

I 1837 ble det bygd kirke i Kåfjord, og i siste halvdel av 1800-tallet ble det bygd flere kirker i Altafjorden. Alta kirke kom i 1858, “nykirka” i Talvik sto ferdig i 1883, Komagfjord kirke i 1887 og Langfjord kapell i 1891.

Den første kirka i Komagfjord ble vigslet 15. september 1887. Den var ei hvit langkirke, og lå litt oppe i bakken ovenfor butikken og kaia. Kirka ble, som det meste av Finnmark, brent ned av de tyske soldatene høsten 1944.

Etter krigen begynte gjenreisinga. Det ble sendt “kirkebrakker” til de menighetene som hadde fått kirkene brent. Talvik hadde 3 kirker i behold, og skulle derfor ikke få kirkebrakke.

Men menighetsrådet rettet en henvendelse til biskopen, som meførte at det ble sendt ei kirkebrakke til Komagfjord. Den ble ikke satt opp på tomta til den gamle kirka, men der som dagens kirke står. Årsakene til den nye lokaliseringen var:

- der var det bestemt at kirkegården skulle anlegges.

- det var gått jordras over den gamle kirketomta, så den ble regnet som utrygg.

- når det i framtida skulle bli vei mellom fjordene, var det mer sentralt å ha kirka ved den planlagte veitraseen.

Kirkebrakka ble innviet 16. februar 1947 av biskop Krohn-Hansen, fylkesprost Wiig, sokneprest Notø og kst. sokneprest Kjelland.

Brakka gjorde nytte som gudshus i 13 år.

Se tidligere utgaver »
25 Juni
11:00 Gudstjeneste, Elvebakken Kirke
11:00 Gudstjeneste, Nordlyskatedralen Alta Kirke
17:00 Gudstjeneste i Storekorsnes Kpl.
02 Juli
11:00 Gudstjeneste, Kåfjord Kirke